Kjente travbaner

Hesteløp er svært populært, og det finnes mange kjente løpsbaner for trav- og galoppløp. I likhet med berømte fotballstadioner som Wembley og Old Trafford er arenaene for disse travene omgitt av en helt spesiell atmosfære. Vi skal nå se nærmere på tre av disse berømte travbanene.

Epsom Downs travbane

Epsom Downs ligger i Surrey i England. Den er mest kjent som vertsbanen for The Derby Stakes, nå bedre kjent som Epsom Derby, samt The Oaks Stakes og Coronation Cup. Rittet er kjent for å tiltrekke seg medlemmer av den britiske overklassen, hvis kvinnelige representanter kan observeres i de mest overdådige hatter og kjoler. Også den britiske kongefamilien tar ofte en tur innom når Epsom Derby går av stabelen.

Bjerke travbane

Bjerke kan kanskje ikke måle seg med Epsom hva glamour angår, men her i Norge er gamle, ærverdige Bjerke selve dronningen blant travbaner. Bjerke er ikke bare hovedarenaen for norsk travsport, men også den første til å tilby totalisatorspill her til lands. Store løp på Bjerke er Oslo Grand Prix og Norsk Travderby.

Churchill Downs travbane

Churchill Downs ligger i Louisville, Kentucky, og er arena for det legendariske Kentucky Derby. Kentucky Derby, også kjent som “de mest spennende to minutter innen sport”, er for amerikanerne hva Epsom er for britene, og følges av millioner av mennesker hvert år. Vinnerne av derbyet nyter med god grunn stor popularitet blant veddeløpfans over hele verden.

Veddeløp – en sport for konger

Historiebøkene forteller oss at både romerske, bysantinske og arabiske konger og keisere var ivrige fans av veddeløp, og datidens største idrettsstjerner var nettopp ryttere. Når veddeløp til alle tider har vært så populært, skyldes det nok at det er mulig å innhente store gevinster om man har gjort litt forarbeid. Dersom du allerede har noe kunnskap om hester og veddeløp er du langt på vei.

Det konkurreres i to klasser, kaldblodshest og varmblodshest: Kalblodshestløp finnes helst i Skandinavia, mens varmblodsløp foregår over hele verden. Noen har også monté, eller travritt, og ponnitrav for å øke rekrutteringen til travsporten.